Mala črna Mingo
Odlomek - za poslušanje celotne pravljice, se prijavite.

Mala črna Mingo

Mala črna Mingo

H.Bannerman (?) Afrika 14:44 od 7 let » Basni

Mala deklica Mingo gre k reki po vodo, kjer pade v zasedo zlobnemu krokodilu. Ta jo, v svojem velikem gobcu, prepelje na otoček k svojim malim krokodilčkom, da bi Mingo pohrustali za kosilo. Ampak po reki priplava iznajdljivi Mungo, ki ima za prestrašeno malo deklico rešitev.

Kaj mislite, kakšne rešitve se je domislil navihani Mungo?

Preberite pravljico

MALA ČRNA MINGO

Tam nekje ob ekvatorju, je pred mnogimi leti živela mala temnopolta sirota. Ime ji je bilo Mala Črna Mingo.

Živela je pri izkoriščevalski starki, ki jo je v zameno za skromno streho nad glavo in nekaj malega hrane, največkrat kar svoje lastne ostanke in pomije, imela skorajda za svojo sužnjo.

Skrbeti je morala za vsa hišna opravila; pranje, kuhanje, pospravljanje, in vse ostalo, kar je starki padlo na pamet. In kljub pridnosti je bila uboga deklica skoraj vsak dan še tepena. Za vsako najmanjšo malenkost, ki jo je po nesreči storila narobe, jih je dobila s palico.

Tako je starka nekega dne Mali Mingo naložila novo zadolžitev. V roke ji je potisnila posodo in jo poslala po vodo k reki. Pridno dekletce je ubogljivo pokimalo in se nemudoma odpravilo proti reki. Pokleknila je na bregu, posodo položila v vodo in počakala, da se je ta napolnila. Ravno, ko je hotela posodo dvigniti iz vode pa je močno počilo in kar naenkrat je skozi dno posode pogledala krokodilja glava.

K sreči je deklici še zadnji hip uspelo pobegniti, krokodilu pa se je posoda zataknila okoli glave, in zato ni mogel teči dovolj hitro, da bi deklico lahko ujel.

Prestrašena ubožica je zadihana pritekla domov in starki poskušala razložiti, kaj se ji je pripetilo ob reki. A zlobna starka deklici ni verjela niti besedice. Zgrabila jo je za uho in pričela na vse pretege kričati na ubogo deklico:

”Ti predrzna lažnjivka! Misliš, da bom verjela takšni zgodbici? Predobro te poznam neroda neuporabna. Štor kakršen si, si gotovo sama razbila posodo, zdaj se pa izgovarjaš na krokodila, da bi se izognila palici. Ohhh, brez skrbi, ne uide ti ne, ves teden ne boš sedela, ko opravim s tabo. Že zdajle bi ti jih napela, če se ne bi tako mudilo.”

“Gospa obljubljam vam, da sem povedala resnico, prosim verjemite mi.” je starko rotila Mingo a ni kaj dosti pomagalo. Starka je s prstom pokazala na ogromno leseno posodo v kotu sobe in nadaljevala s kričanjem:

“Tiho zgaga! Na, zdaj pa vzami to veliko, ki je za pranje perila. In le glej, da še te ne razbiješ, ker sicer te tako namlatim, da boš tulila kot trop kojotov ob polni luni.”

Tako je mala Mingo v svoje male drobcene ročice vzela ta velikanski lonec in že s praznim komaj stopicala proti reki. Prestrašeno je pogledovala okoli sebe, če bi se strašni krokodil slučajno spet od kje prikazal, a ker ga ni bilo opaziti se je opogumila in zopet pričela polniti posodo z vodo.

Ravno, ko je hotela posodo potegniti iz vode pa je izza hrbta zaslišala zlovešče renčanje. Prestrašena se je obrnila in pred seboj zagledala prav tistega krokodiljega požrešneža, kateremu je malo poprej komaj uspela pobegniti.

“Arrrrr, si mislila, da sem pozabil nate, večerjica moja slastna?” je zarenčal z raskavim glasom.

“Joj prosim gospod krokodil, nikar me ne požrite.”

Ga je pričela rotiti mala Mingo a ni kaj dosti pomagalo. Krokodil jo je brez kančka milosti zgrabil in z njo v gobcu zaplaval proti majhnemu otočku sredi reke.

Tam je deklico izpljunil in dejal:

“Vidiš, tole je gnezdo z mojimi jajci. Jutri, se bodo iz njih izvalili moji otročiči in takoj, ko bodo vsi zunaj te bomo pohrustaliii. Mljask, mljask, prav slasten zalogaj boš.”

Nato je zopet skočil v vodo in odplaval, obupana Mingo pa je ostala ujeta na otočku.

“Ko bi vsaj znala plavati.” si je mislila in na robu solza dejala sama pri sebi: “Joj naj se mi vsaj enkrat v življenju nasmehne malo sreče. Saj ne zahtevam veliko, a takšne krute smrti si gotovo nisem zaslužila.”

Tedaj pa se je kar naenkrat zališalo nekakšno čofotanje in glas, ki je klical na pomoč. Mingo se je ozirala okoli sebe, ko se je zopet oglasilo:

“Dekle! Tu med vejami, ki plujejo s tokom proti tebi. Potegni me k sebi, ko bom v dosegu tvoje roke, prosim pomagaj!”

Bila je prikupna živalica, ki se ji reče Mungo. Z zadnjimi močmi se je oklepal veje, ki je plavala z rečnim tokom, zato je Mingo brž iztegnila svojo roko, in ko je veja priplavala mimo potegnila Munga iz vode.

Ta je najprej dodobra otresel vodo s svojega kožuščka, nato pa deklico vprašal kako se je vendar znašla na tem otočku. Mingo mu je brž razložila kaj se je pripetilo in prestrašeno pokazala na gnezdo s krokodiljimi jajci.

Ko je Mungo zagledal gnezdo se je navihano nasmehnil, pomirjujoče pogledal prestrašeno Mingo in dejal: “Nič ne skrbi, mala ljubka Mingo. Tile mali krokodilčki gredo lepo en za drugim v moj želodček.”

Še preden je Mingo uspela kaj odgovoriti, se je Mungo že mastil s krokodiljimi jajčki. A ni bilo dolgo, ko je deklica opazila, krokodila, ki se je vračal nazaj proti otočku zato je prestrašeno vzkliknila: “Mungo, stari krokodil se vrača, kaj pa zdaj?”

V trenutku o Mungu ni bilo več ne duha ne sluha, krokodil pa je besen kot ris pričel kričati na deklico.

“Kaj pa je sedaj to? Kje so moja jajca? Kaj si storila z njimi?” In tako hitro kot je prej izginil, se je zopet pojavil Mungo in krokodila podražil z besedami:

“Jaz sem jih, jaz sem jih, prismoda krokodilja, jaz sem jih pohrustal.” nato pa v trenutku zopet izginil.

Besen krokodil je brž odplaval na breg po dekličino posodo, se nato urno vrnil nazaj na otoček in z njo pokril preostanek svojih jajc, potem pa se je misleč, da je ta odplaval na breg, odpravil na lov za Mungom.

Ni pa vedel, da se je urni Mungo prebrisano zakopal v pesek na otočku in ko ga je krokodil iskal na bregu je ta z dekličino pomočjo dvignil posodo in zmazal še preostanek krokodiljih jajc.

Ko je pohrustal še zadnjega se je še vedno zaskrbljena oglasila mala Mingo: “Mladih krokodilčkov si me sicer rešil, vendar Mungo, kaj pa tisti presneti krokodilji velikan, ki te išče tam po bregu?

Mungo jo je prijazno pogledal in pomirjujoče dejal: “No, poglej. Posodo postavi v vodo. Hop! Vidiš, Mungo v čolnu. Hitro skoči še ti v posodo potem pa odplujeva proti bregu.”

“Mungo ti si genij, pravi čolniček imava.” Je z nasmeškom na obrazu vzkliknila Mingo in tudi ona skočila v posodo.

Mungo s tačkami, Mingo pa z rokami sta počasi odveslala proti bregu. Tam sta se izkrcala, posodo napolnila z vodo in jo skupaj pričela nositi navkreber proti starkini hiši, kjer je Mingo živela.

Med tem, ko sta Mingo in Mungo počasi nosila posodo skoraj polno vode proti hiši, se je krokodil vrnil na otok. Ko je tam našel le prazne jajčne lupine in ne sledu o Mingi in Mungu je ponorel.

Tedaj pa ju je zagledal kako po bregu tovorita posodo z vodo. Skočil je nazaj v reko in plaval hitro kot še nikoli. Ni minilo več kot nekaj sekund ko je bil že na bregu. Kar so ga nesle njegove štoraste krokodilje tace je nato hitel navkreber, za deklico in njenim novim živalskim prijateljčkom, a sta mu slednja za las ušla v hišo in zaloputnila vrata pred nosom. Nerodnež se ni uspel niti ustaviti in se je tako z vso hitrostjo z gobcem zaletel v trda vrata.

Besen, kot še nikoli je sopihal pred hišo, ravno, ko se je domov vračala zlobna starka z sodčkom kurilnega olja v eni in škatlico vžigalic v drugi roki.

Brez pomisleka se je zapodil vanjo, ter nanjo stresel vso jezo, ki se je v njem nabrala zaradi ukan, ki sta si jih na njegov račun privoščila Mongi in Mungo. Z enim samim grižljajem je pohrustal starko skupaj s sodčkom in vžigalicami.

Starka sploh ni dojela kaj se je zgodilo. V momentu se je znašla v majhni temačni votlini in sploh ni vedela, da je pravzaprav v krokodiljem želodcu.

Da bi lahko kaj videla, je prižgala vžigalico, ni pa opazila, da se je sodček s kurilnim oljem, tedaj, ko jo je krokodil zagrabil, zadel ob enega od ostrih krokodiljih zob in predrl. Olje je tako uhajalo, in ko je starka prižgala vžigalico je treščilo.

Bummmmmmmm se je zaslišala eksplozija in delčki starke in krokodila so se razleteli povsod naokoli. Kurilno olje je namreč močno vnetljivo in že mala iskra lahko povzroči eksplozijo, kaj šele ogenj, ki ga je starka nevede zanetila z vžigalico.

Ko sta Mingo in Mungo to videla sta stekla ven, se objela in objeta skakala okoli hiške ter se veselila.

Kako se ne bi, rešila sta se ne le požrešnega krokodila temveč tudi zlobne izkoriščevalske starke. Za povrh pa jima je ostala še hiška v kateri sta od tedaj naprej skupaj živela in se vsak dan veselo zabavala, igrala ter živela lepo in srečno življenje.

Različica strani: |