Levji delež

Levji delež

Ezop (?) Afrika 08:04 od 5 let » Poučne

Lev, puma in hijena so sestradani, saj že več dni niso jedli, zato se združijo v lovu na antilopo. Porazdelijo si vloge in HOP, antilopa konča v njihovih krempljih. Ko pa se spravljajo k obedu, puma razdeli ulov na tri enake dele, kar strašno razjezi leva, kralja živali.

Le zakaj je bil lev jezen, ko pa je puma razdelila hrano na tri enake dele?Preberite pravljico

 

Tekst pravljice

 
LEVJI DELEŽ
 
Nekega dne so se v osrčju polpuščave Kalahari, tam daleč, na jugu Afrike srečale tri lačne živali. Lev, puma ter hijena.
“Kako mi kruli po želodcu pa nikjer nobenega ostanka mrhovine. Jaz pa tako lačna, da nimam več moči za lov.” Se je pritoževala hijena in Puma je razumevajoče odvrnila: “Da, da, prav dobro te razumem Hijena. Tudi meni se že blede od lakote. Takole izčrpana dvomim, da si lahko ujamem, kaj za pod zob.” Tedaj pa se je s strogim glasom oglasil Lev in dejal: “Ne jamrajta, vendar! Vem, kako si bomo olajšali lov in priskrbeli večerjo. Takole bo. Zadeve se bomo lotili skupaj.”
“Skupaj?” sta začudeno pogledali Hijena in Puma, Lev pa je še vedno s strogim glasom nadaljeval: “Da, skupaj. Ti, Hijena se boš pretihotapila antilopi za hrbet in jo prestrašila. Antilopa bo zbežala, tedaj pa ji bo Puma prestregla pot. Antilopa bo zato spremenila smer teka v mojo smer, jaz pa jo bom čakal v tistem grmu. Ko priteče mimo, jo zgrabim in zavijem vrat. Kot bi mignil, bo večerja pripravljena, in to skoraj brez kančka truda. Se torej strinjata z mojim načrtom?”
Tako Puma kot Hijena sta se seveda strinjali z Levom, saj se jima je zdela ideja o slastni antilopski pojedini za večerjo skoraj brez kančka truda, naravnost imenitna. Nemudoma so se odpravili na lov in vse se je odvijalo tako kot je Lev predlagal. Najprej so poiskali čredo antilop. Nekaj časa so jih skrivaj opazovali da so ugotovili katera je najstarejša in najbolj šibka. Mlade in zdrave antilope so namreč prehitre, da bi jih zveri lahko ujele. Zato si vedno izberejo stare in betežne, antilopske praprababice, ki se bližajo koncu svojih dni.
Ko so po skrbnem premisleku določili, katera bo njihov plen, so se razkropili, kot je bilo dogovorjeno. Lev se je skril v grmovje, Puma pa se je pretihotapila za drevo in pretkano čakala prestrašeno antilopo, ki jo bo v njeno smer prignala hijena. Takoj, ko sta bila Lev in Puma na dogovorjenih mestih, se je Hijena pognala v dir proti antilopi.
Vse se je odvijalo, po načrtu. Hijena je lovila antilopo in jo gnala prav v Pumino smer. Ta je nato skočila izza drevesa in prestrašila antilopo, ki je zbegano spremenila smer teka, tedaj pa je izza grma skočil lev in opravil še zadnji del naloge.” Lev je nato Pumi, naročil naj pravično razdeli ulov na tri dele. Puma je v trenutku plen razdelila na tri povsem enake dele, ko pa se je hotela polotiti svojega, se je z besnim glasom oglasil Lev, grozeče zarjovel in jezno dejal:
“Puma, si mar resno mislila, da vama pripada enak delež, kot meni? Vidve sta žival le strašili, jaz pa sem jo ujel! Poleg tega sem Lev, kralj živali! Tvoja delitev večerje je zame navadna žalitev. S tem, ko si mi namenila enak del, kot vama si pravzaprav namigovala, da smo enakovredni! Pa nismo skupaj ovac pasli. Takole, ker sem miroljuben kralj te bom pustil oditi brez kazni, a če se mi ne pobereš izpred oči, preden preštejem do deset, ti bo trda predla kolegica Puma!”
Uboga Puma sploh ni mogla doumeti, kaj je storila narobe, da se je Lev tako razjezil. Ponižno ga je rotila, naj se vendar ne jezi nanjo in ji odstopi vsaj takšen del antilope, kot ji po njegovem mnenju pripada. A vse zaman. Lev jo je le grozeče pogledal in še enkrat zarjovel in pumi ni preostalo drugega, kot da jo je z repom med nogami ucvrla povsem brez večerje. Nato se je Lev obrnil k Hijeni in še njej ponudil možnost, da plen pravično razdeli, tokrat na dva dela. Slednja se je na izkušnji Pume naučila, da je bolje imeti vrabca v roki, kot goloba na strehi, zato je Levu odmerila Levji delež plena, sebi pa je namenila čisto majhen košček mesa.
Lev je bil z delitvijo tokrat bolj zadovoljen, saj je skoraj vsa antilopa ostala njemu. Hijeni je zato pustil pojesti majhen košček, katerega si je odmerila, sam pa si je privoščil pravo kraljevo pojedino. Naša Hijena se je tako zadovoljila z majhnim koščkom mesa, saj je vedela, da bi sicer ostala povsem brez večerje. Ponižno se je poslovila od Leva in ko se je vračala domov, razmišljala, kako grdo je Lev okoli prinesel njo in Pumo. Tudi Puma je razmišljala podobno in obe sta se odločili, da nikdar več ne bosta sklepali dogovorov z močnejšimi od sebe. Obe sta zaspali bolj kot ne lačni a bogatejši za pomembno življenjsko izkušnjo. Nič dobrega v življenju ne pride zlahka.
Od tedaj naprej se ne Hijena ne Puma nikdar več nista odločili sodelovati z Levom in sta se raje nekoliko bolj potrudili ter si večerjo ujeli sami. Tako jima vsaj lačnima ni bilo treba, oditi spat.
Različica strani: |